Elefant

Elefanter är några av de mäktigaste djuren som vandrar på denna jord. När en elefant sakta lunkar fram över savannen är det något som märks. Med dess ståtliga hållning och höga kroppsbyggnad undgår ingen när elefanten kommer.

Elefantens kropp

Elefanter är ett däggdjur och det enda djuret som har en snabel. Snabeln har nästan 400 muskler och används aktivt av elefanten när det är dags att äta, duscha och mycket annat. Snabeln har dessutom en till två funktioner längst fram som kan liknas vid fingrar.

Den läderartade huden hos elefanter är mycket tjock. Dessutom har elefanten två betar som karakteristiskt sticker fram. Dessa betar är två framtänder som kan bli uppemot tre meter långa. En elefant slutar aldrig att växa. Kanske är det därför de är så pass stora. En riktigt stor elefant kan vara tre meter hög och väga hela fem ton.

Ett socialt djur

De flesta elefanter lever i Afrika och i Asien. Långt bak i tiden var de utbredda över ett stort område men idag finns det endast vilda elefanter på ett fåtal ställen i världen.

Elefanten är ett socialt djur som lever i flock. Honorna är mer sociala än hanarna och har därför mer sammansvetsade grupperingar. En stor elefantflock består nästan alltid av mestadels honor. Det är honor som är besläktade med varandra såsom mödrar, mostrar, elefantungar och så vidare. I elefantflocken finns det alltid en ledare och denna ledare är en hona. Ledaren brukar kallas för matriark och är gruppens äldsta medlem.

Elefanter har inga direkt fiender, därför kan de leva ett fridfullt liv i sin flock. Att djuret saknar fiender beror på dess storlek och levnadssätt. Det finns helt enkelt inga djur som orkar attackera dessa stora djur.

Om du besöker den afrikanska savannen eller Asien har du ofta möjlighet att få träffa på elefanter. Det är mycket ovanligt att vara allergisk mot dessa vackra djur. Det kan dock vara bra att ha med dig en nässpray om du skulle reagera mot det hö elefanter äter eller något annat i deras omgivning.

Elefanters föda

När det gäller elefanters föda är det växter som konsumeras. En elefant kan äta mellan 100 och 150 kilo olika växter per dag, vilket blir en hel del mat för en stor flock med elefanter. Elefanter tycker om alla olika sorters växtdelar. De kan bland annat äta löv, gräs och kvistar. Dessutom tycker elefanter om frukt.

Förutom växter behöver elefanter också få i sig mycket färskt vatten. En fullvuxen elefant kan dricka hela 200 liter vatten per dag. Till skillnad från kameler kan elefanter inte klara sig i flera dagar utan vätska. De behöver dricka regelbundet och därför befinner de sig alltid i närheten av ett vattenhål för att enkelt kunna tillgodose behovet.