Lodjur

Lodjuret framstår som ett av de svenska skogarnas allra mest mystiska djur. Ett kattdjur som blir mellan 70-120 centimeter långa, inkluderat svansen. Mankhöjden varierar mellan 60-70 centimeter och de kan väga upp till 30 kilo. De är otroligt skygga och de människor som någonsin sett ett lodjur i verkliga livet tillhör ett lyckligt fåtal.

Kläder att bära för lodjursexpeditionen

I Sverige finns lodjur främst i de norra och mellersta delarna av landet. Om du vill se ett lodjur får du vara beredd på att du kommer att behöva tillbringa lång tid stillasittande – och vandrande för den delen. Först måste du hitta ett spår, sedan följa det. Väl i närheten av lodjuret gäller det att du är så stilla och tyst du kan. Lodjurets känsliga sinnen är närmast gudalika i jämförelse med en människas. Med tanke på förutsättningarna gäller det att du klär dig rätt. ITAB outdoor gör perfekta kläder för vistelser i naturen, prisvärda och effektiva både i kallt och varmt klimat.

Äter det som finns

Nåja, inte riktigt. Lodjuret är ett helhjärtat rovdjur. Däremot går det att säga att de äter den typ av andra djur som det finns tillgång till. De jagar hjortar, harar och andra smådjur. Ibland förekommer det att de äter rovdjur som är mindre än dem själva, som rävar.

Inte betraktad som utrotningshotad

Med tanke på hur få som sett lodjur i verkligheten är det lätt att tro att de är utrotningshotade. Så är dock inte fallet. Internationella naturvårdsunionen betraktar inte lodjuret som hotat. Deras utbredningsområde är stort. I Sverige är de vanligast norröver, men förekommer i hela landet med undantag för Gotland. Internationellt förekommer de i stora delar av Europa och i delar av Sibirien. De finns också i delar av Kina och Mongoliet.