Upplev den virtuella naturen

Få saker är så fascinerande i världen som vår vilda natur. Det finns så många arter och hisnande miljöer runt om i världen att man skulle behöva många livstider om för att få uppleva allt. Från Afrikas gorillor till isbjörnar på Nordpolen och Indiens tigrar och elefanter – för att inte tala om djuphavens hajar, valar och maneter.

Som tur är kan man idag resa både fysiskt och virtuellt, och till och med på ett enkelt flyg mellan Stockholm och Ängelholm kan man fortfarande uppleva detta vilda och vackra djurliv. Både genom att streama naturprogram och via webkameror, liksom genom att ta del av spännande reseskildringar och reportage i olika tidskrifter på nätet. Det finns också mycket vackert att betrakta utanför flygplansfönstret, även om det sker på ganska långa avstånd. Dock kan man se mycket av markerna och skogarna när man flyger över land.

Det råder inget tvivel om att utbudet vad gäller virtuella resor i djungeln, på savannen och till havs idag är större än någonsin förr och man behöver inte resa särskilt långt för att få uppleva spännande och kanske lite skrämmande djur; Sverige har en hel del vilda djur som man bör akta sig för att inte komma för nära, och då kan ett virtuellt möte kanske passa bättre. Det finns bland annat ett stort antal ormar i Sverige som de flesta människor säkerligen föredrar att lära sig om på lite avstånd, snarare än att stå öga mot öga med dem. På nätet kan man dock läsa om huggormar och deras barn, äspingarna, liksom lära sig om olika typer av snokar och ödlor som krälar omkring i svenska skogar, ängar och vattendrag.

Tack vare VR-glasögon så kan man själv infinna sig i ett träsk eller mitt i djungeln. Känslan av äkthet kunde inte bli mer naturlig även om den kan vara skrämmande också.

Det är mycket viktigt att värna om naturen och därför är det också bra att alltid hålla sig à jour med de senaste metoderna att spara energi, liksom hur man aktivt kan hjälpa till att bevara specifika djurarter. Man kan till exempel plantera blommor som lockar till sig bin och fjärilar och respektera särskilda områden under olika djurs parningstider. Naturen tillhör oss alla och utan den kommer vi ingen vart här i världen, men med dagens teknologi behöver man aldrig vara långt ifrån sina favoritdjur och älsklingsväxter. Detta kan låta som självklarheter men tyvärr finns det en negativ effekt med mobiler och naturen och det är trenden att ta selfies med vilda djur och det är något som absolut bör avbrytas. Idag kan man ju lätt montera in sig själv i vilken bild som helst så därför är det bäst att låta djuren leva i fred.