Vilddjur

Vilda djur finns det gott om runt om i världen och även i vårt avlånga land. I denna text kommer du kunna läsa bakgrundsfakta om lite olika djur som kan hittas i det vilda. Ibland kan vi hitta artiklar och videor på internet som berättar för oss om olika människor som har dessa vilda djur som husdjur. Det är ingen bra idé att göra vilda djur tama, eftersom det kan innebära liv och död för oss människor.

Lejon

Dessa stora kattdjur lever tillsammans med tigrar och leoparder i Afrikas savann och de lever på bland annat antiloper, zebror och bufflar. Lejon lever i flockar och den består oftast av en hane och flera honor. Ungarna stannar i flocken tills de är stora nog att ge sig ut och leta efter egna honor som de kan bilda familjer med. Lejon är en ovanlig syn i Sverige, om du inte går på zoo. Det finns speciella naturreservat i Afrika där lejonungar kan räddas om deras mammor har dödats av jägare. Du bör inte själv ta in ett lejon i ditt hem och ha som husdjur. Detta händer ändå i vissa länder, men då är det kunnig personal som tar hand om ungar tills de är tillräckligt stora att klara sig själva, sedan släpps de ut.

Vilda djur i havet

Det är inte alla vilda djur som lever på land, det finns de som lever i vattnet. Där finns att nämna krokodiler, valar och fiskar. Vi människor fiskar ofta upp dessa fiskar och det har vi gjort sedan stenåldern. Ett annat djur som också finns är kräftor och de tycker vi om att fiska upp eller köpa till kräftskiva som vi har varje år på hösten. Dessa djur är väldigt ovanligt att ha som husdjur. Däremot kan vi köpa fiskar och ha i akvarium i hemmet. Det kan ge oss lugn och ro att titta på dessa.

Apor

Apor finns också i det vilda och är det djursläkte som kanske är mest lika oss människor. Apor är en art av djur och inom denna arten finns det många olika sorters apor. Det finns allt från stora gorillor till små gibbonapor. Schimpanser är en annan vanlig sort som du kan hitta på zoo och trots att de är lika människor, är de inte lämpliga som husdjur. Det finns en känd historia om en kvinna som drev ett schimpansreservat i sitt hem i USA. Där födde hon upp dem som små och hade kvar dem i vuxen ålder. Allt gick bra till en dag då en av schimpanserna attackerade en av hennes vänner, en vän som denne hade sett sedan han var liten bebis och dessutom växt upp med. Vännen attackerades så svårt att hon avled av sina skador.