Vilka olika safari kan du åka på?

Är du sugen på att se något nytt? Då kanske du ska boka in dig på en safari. Ordet kommer från språket swahili och betyder ungefär ””lång resa””. Många förknippar ordet just med Afrika och visst finns det många olika resmål på den kontinenten där du kan få se vilda djur och häftig natur.

Vad vill du se?

När det handlar om att boka in sig på en safari bör man först ha en aning om vad man vill se. Vissa resor är mer naturinriktade medan andra fokuserar mer på djur. Har du alltid drömt om att få se en elefant i det fria? Då kan det passa bra att åka till Kenya eller Tanzania för att hoppas på att få se en skymt av dessa majestätiska djur. På dessa breddgrader finns även chans att se lejon och leopard.

Coola djur på nordliga breddgrader

Om du väljer att istället resa norrut kan du ha chans att få se en isbjörn, på kyliga Svalbard ordnas nämligen isbjörnssafari som bedrivs både till havs och till fots. Här gäller det, som med alla djur, att se upp. Isbjörnen är ett av världens farligaste djur och även om du befinner dig på en professionellt anordnad safari gäller det att alltid vara vaksam och beredd på det oförutsedda. Har du förhoppningar om att även se pingviner får du dock resa till andra sidan jorden eftersom de traditionellt befinner sig på Sydpolen.

Large group of animals at a waterhole, a drinking place in Etosha, Namibia. The group consists of Burchell's zebras, Springboks, Impalas and a Giraffe.

Spännande vilda djur

Det finns många olika safaridestinationer att åka till. Om du har valt de varmare breddgraderna kan du vältra dig i en uppsjö av olika förslag när det gäller safari. Det är lite mer skralt uppåt Nordpolen eftersom efterfrågan inte är fullt lika stor. Har du bestämt dig för att det är vilda lejon och stora bufflar du vill se? Boka safari här för att få en direktkontakt med dessa mäktiga djur. Kom ihåg att packa ned en solhatt, det kan bli väldigt varmt på de afrikanska slätterna.

Vad ska man ta med sig?

Det är inte vardagsmat att åka på safari, så vad ska du egentligen ta med dig i packningen? Eftersom detta är en speciell aktivitet där det inte går att boka att djuren dyker upp på beställning är det bra att vara förberedd med mat och dryck. Gör några extra smörgåsar som är enkla att få i sig under den långa väntan som ibland kan uppstå när man försöker närma sig en lejonflock på ett försiktigt sätt. Ett extra batteri till kameran kan också vara brak.

De fem stora

När det gäller afrikanska safari finns det ett begrepp som är vida känt – ””The big five””. Det handlar om de fem djurarterna som är vanligast att se – elefant, lejon, leopard, buffel och noshörning. Alla dessa djur rör sig i flock och har en sak gemensamt: de är farliga. Det gäller att alltid följa safariledarens instruktioner och inte ta sig friheter under resans gång, även om en riktigt cool närbild på ett lejon kanske lockar. I Botswana har du stor chans att även se ovanliga fåglar.

Unna dig ett äventyr

Att åka på safari är ett riktigt äventyr som blir ett minne för livet. Det är häftigt att se dessa stora mäktiga djur med blotta ögat och sedan minnas tillbaka genom att kolla på sina fotografier. Skapa ett minne för livet du också!