Brunbjörn

Bamse, nalle och björnen Baloo tillhör de kära bilderna av björnen. Björnen det sägenomspunna vilda djuret som tar så stor plats i sagor, myter och legender.

 

Björnen – en allätare
Den skandinaviska brunbjörnen är i regel en fridfull allätare. På menyn står bär, myror, gräs och örter. Den äter även kött från älg- eller renkalvar även om det händer att den slår större djur. Finner den ett kadaver så äter den även av det. Omkring 40 % av föda består av bär och 20 % består av myror.

 

I ide …
Beroende på var i landet björnen lever går den i ide till hösten. Snarare då hösten övergår till vinter. I de norra delarna kan det ske så tidigt som månadsskiftet september/oktober och något söderut i oktober/november. Björnen gör i ordning sitt ide som kan finnas i en bergskreva under en stor sten. Idet kan även finnas i en utgrävd myrstack. Vanligt är också att idet finns i en grävd jordhåla. Till våren, vanligen efter fem till sju månader, kommer björnen ut ur idet.

Under vintern i idet äter och dricker björnen ingenting. Näringstillförseln kommer från de fettreserver som byggdes upp under hösten. Då den sover tungt slår hjärtat långsammare än normalt. Kroppstemperaturen sjunker några grader. Märkligt är att matspjälkningsprocessen inte är i funktion och att urinproduktionen upphör helt under den här perioden.Brunbjörn 11

 

Björnungar
Under vintern föder björnhonan omkring två till tre ungar. I idet är det varmt varför de små nakna nyfödda ungarna inte fryser. Då den föds väger en nyfödd björnunge några hekto. I storlek är de inte större än en ekorre. Under tiden i idet fram till våren diar de björnhonan. Då våren anlänt i april/maj lämna de idet för första gången. Vid 1 – 2 års ålder lämnar det honan.

 

Björnens utbredning
Det har funnits björn över hela Sverige. Numera finns det omkring 2 500-3 000 björnar i Sverige, främst i Dalarna och Härjedalen, samt Jämtland och norrut. För att märka om det smyger runt björnar utanför huset kan man installera fasadbelysning.

 

Sveriges björnar – två raser
Få känner till att de björnar som finns i Sverige är uppdelade i två raser. Björnarna i Dalarna och Härjedalen har sina släktingar i Spanien och Frankrike. De är till och med nära släkt. Jämtlands björnstam, liksom de björnar som finns norrut är nära släkt med ryska björnar.

 

Licensjakt
I Gävleborgs län, beslutade man den 2 juli 2015, om licensjakt efter högst 37 björnar i Gävleborgs län under år 2015. Vid björnjakt bör man vara klädd i rejäla jaktkläder. Den som fällt en björn eller det finns en påskjuten björn ska göra en anmälan till Länsstyrelsen. Jakttiden pågår under perioden 21 augusti – 15 oktober 2015. Jakten får bedrivas inom hela länet. Det är tillåtet att jaga björn under tiden från och med en timme före solens uppgång till två timmar före solens nedgång. Fredade från jakt är björnhona som åtföljs av ungar och/eller björnungar som följer en björnhona – oavsett ålder.