Älg


Älgen är idag det störst levande hjortdjuret på vår planet. Två arter finns, europeisk och amerikansk älg och sedan flera ytterligare underarter varav några tyvärr idag är utrotade.

Moose HeadÄlgkorna kan bli upp till 170 cm i mankhöjd och väga 360 kg, medan tjurarna blir upp till 210 cm och väger upp till 540 kg! Det finns dock rapporter som visar älgtjurar vars slutgiltiga vikt räknats till hela 600–800 kg. Tjuren har horn, medan kon inte har det, och dessa har vuxit sig som störst runt 6–12 års ålder då hanen också är som mest fertil. Dessa visas sedan upp för allmän beskådan i en slags mannekäng för att roffa åt sig de tjusigaste damerna, eller i slagsmål med andra hanar.

Med evolutionen som perspektiv kan det konstateras att älgarna är ett relativt ungt släkte. Man räknar med att de funnits i ca 100 000 år, baserat på de fossiler man hittat. Älgarna trivs bäst i löv- och blandskog, i sådana klimat som räknas till de subarktiska.

Älgens föda
Älgen är med i matklubben vegetarianerna och deras föda utgörs huvudsakligen av blad, kvistar, bladskott och ibland nötter. Höstens blåbärsris är en delikatess, så väl som böndernas odlade fältgrödor, och här kan man ofta se hela familjen stå och mumsa i sig. På vintern finns det av naturliga skäl mindre grönbete och älgen vänder sig då gärna till tall- och granris som är fullproppade med vitaminer och mineraler.

Moose crossing road, AlaskaJakt och olyckor
Älgen jagas för dess kött och horn och tyvärr har flera underarter utrotats genom detta. I Sverige är älgjakt nästintill en sport även om den kontrolleras genom vissa begränsningar. Jakten har förekommit ända sedan forntiden och man är framförallt intresserade av de stora hornen som används som jägartroféer.
Det förekommer många olyckor i Sverige i relation till älg. De väljer ofta att sävligt och majestätiskt ta sig över stora vägar utan minsta tillstymmelse till oro för trafiken. I Småland har det bara i år inträffat ett
flertal bilolyckor där flera personer varit tvungna att föras akut till sjukhus. Myndigheterna har därför gått ut med en varning och menar att man måste ta det lugnt, speciellt nu i höst- och vintermörkret.