Alligator

Det finns få djur som fascinerat människan så mycket som dinosaurierna, vilket inte är konstigt med tanke på att vi aldrig fått se dem i livet. Något som dock har överlevt sedan den tiden är reptiler av olika slag som alla räknas som kvarlevor från dinosauriernas tid och det djur vi oftast förknippar med dinosaurier idag är alligatorn. Denna reptil har sina rötter från Crocodylomorpha-familjen som var en dinosaurieart som levde under den sena Triassic-perioden. Även om den Alligator vi är vana vid idag skiljer sig en del från sina förfäder, har de ändå mycket gemensamt.

Alligatorers underarter och miljö

Alligatorer finns bara naturligt på två olika platser i världen, i USA och i Kina. I USA hittar man alligatorer i de sydöstra delarna och då främst i Florida och Louisiana, även om de finns även i andra delstater runt omkring.Alligator at Florida Swamp Den kinesiska alligatorn finner man sedan bara i dalen kring Yangtze River. Man tror bara att det finns ett dussintals av dessa alligator kvar ute i det vilda och därmed räknas de som extremt hotade. Det finns idag betydligt fler kinesiska alligatorer i djurparker runtom i världen än det gör ute i det vilda. Tyvärr sker det ibland hemskheter på djurparker, det var bland annat en tragisk olycka på ett zoo i Orlando. Då alligatorer lever i både vatten och på land, rör de sig gärna kring stora träsk där det finns gott om fiskar och andra djur att äta. I grumliga vatten har även alligatorn ett naturligt kamouflage.

Alligatorernas beteende och förökning

Stora manliga alligatorer är väldigt territoriella av sig och man finner dem alltid ensamma på stora områden. Mindre alligator skiljer sig ganska mycket där de gärna rör sig nära varandra och har en mycket högre tolerans för när andra alligatorer kommer in i deras territorier än vad stora alligatorer har. Alligatorer har två olika sätt de tar sig fram på marken med. Dels så kan det krypa väldigt nära marken där magen nuddar marken, vilket tar lite energi att göra, eller så kan de ställa sig upp på alla fyra och ta större kliv över svåråtkomliga områden. Även om alligatorn oftast rör sig väldigt långsamt i både vatten och på land, har dem en förmåga att kunna göra korta blixtsnabba sprinter för att fånga sina byten. Om du skulle se alligatorer på nära håll är det därför viktigt att hålla dig på ett stort avstånd. Det är även viktigt att komma ihåg att deras käkar kan stängas väldigt snabbt och kraftigt, men är väldigt långsam på att öppna sig.